Investering na afschaffing basisbeurs: een doekje tegen het bloeden

De kogel is door de kerk: eindelijk is bekend wat er gaat gebeuren met de pot met geld die is vrijgekomen door de afschaffing van de basisbeurs. USR-lid Ricardo Stoffels ging eerder deze week samen met Jessica Oudenampsen, assessor van de Medische Faculteit, in gesprek met NPO Radio. Het is mooi dat er extra geld in onderwijskwaliteit wordt gestoken, maar helaas duurt het nog even voordat de effecten voor de student volledig merkbaar zijn.

De Universitaire Studentenraad heeft invloed op de manier waarop studenten en docenten betrokken worden bij de verdeling van het geld. Zij zijn direct betrokken bij het onderwijs en kunnen het aangeven waar concrete verbeterpunten liggen. Het is dan een goede ontwikkeling dat de medezeggenschap in staat wordt gesteld om afspraken te maken over de wijze waarop dit geld wordt besteed. asap zet hierbij vooral in op het realiseren van onderwijsinnovatie en het waarborgen van kleinschalig onderwijs.

Het blijft echter de vraag in hoeverre deze extra middelen opwegen tegen eerder aangekondigde bezuinigingen: doordat de studentenaantallen harder stijgen dan de inkomsten van de universiteit, heeft zij per student minder te besteden. De extra investering lijkt daarmee slechts een doekje tegen het bloeden. Dit neemt niet weg dat het zaak is dat de ter beschikking gestelde gelden op een verantwoorde wijze te besteden. Het instellen van extra coaches op de Medische faculteit is hier een goed voorbeeld van.

Benieuwd naar wat Ricardo en Jessica te vertellen hadden? Het fragment is hier terug te luisteren: