‘Als de UB niet kan voldoen aan de eigen vraag, moeten er poortjes komen’

[Op 8 mei 2018 verscheen dit stuk, geschreven door Ken Lambeets, op Voxweb]

Met middelbare scholieren die zich voorbereiden op de eindexamens en studenten die de tentamens voelen naderen is het opnieuw over de koppen lopen in de universiteitsbibliotheek. Studentenpartij asap wil het probleem oplossen door poortjes te installeren aan de ingang.

Weinig dingen zijn zo frustrerend als terug naar huis moeten fietsen door een tekort aan werkplekken in de universiteitsbibliotheek (UB). Onlangs was het zo druk dat de portier zich voor de deur moest werpen: er kon echt niemand meer bij.

Sportcentrum
In het verleden werden al verschillende maatregelen genomen om de drukke periodes in de UB te ontlasten. Sinds februari vorig jaar worden computers die door pauzerende studenten drie kwartier niet gebruikt worden, opnieuw vrijgegeven. Maar daarmee is het euvel nog niet verholpen. Studentenpartij asap verwacht dat de drukte tijdens piekuren nog zal toenemen, nu de roosters van verschillende faculteiten worden gesynchroniseerd. Met een nieuw voorstel, waarvoor asap zich liet inspireren door de praktijken in Amsterdam, Groningen, Leiden en Utrecht, gooit de studentenpartij nu zelf de knuppel in het hoenderhok.

asap wil poortjes installeren aan de ingang van de UB, in eerste instantie om te monitoren hoeveel studenten er naar binnen lopen. Op dit moment kan je online al zien hoeveel pc’s er in de UB beschikbaar zijn, maar niet hoeveel vrije studieplekken er zijn. De poortjes, die ook al in het sportcentrum worden gebruikt, zouden dit probleem moeten oplossen. Op termijn zouden de poortjes op piekmomenten gesloten kunnen worden voor studenten die niet aan de Radboud Universiteit studeren. De UB is namelijk ook in trek bij studenten van de HAN en rond de eindexamens zelfs bij middelbare scholieren.

‘Buiten de piekuren is wat ons betreft iedereen welkom, want de openheid van de UB vinden wij erg belangrijk’, zegt Jafar Alhashime van asap. ‘Toch vinden we dat de UB in de eerste plaats moet kunnen voldoen aan de eigen vraag.’

Handvat
Het voorstel van asap, dat overigens niet door de hele universitaire studentenraad wordt gedragen, werd gisteren besproken in de voorbereidende gezamenlijke vergadering van de Radboud Universiteit. De Ondernemingsraad (OR) zette vraagtekens bij de haalbaarheid van het plan: ze vreesde onder andere een te hoge werkdruk voor de medewerkers van de UB. Toch toont Alhashime zich niet ontevreden met de input van de OR. ‘Samen met hen kunnen we ons plan verder uitwerken. Volgende week wordt de nota besproken op de gezamenlijke vergadering van de universiteit. We willen in de eerste plaats een concreet handvat aanreiken aan het college van bestuur’, aldus Jafar. ‘Maar als ze het probleem op een andere manier oplossen, is dat voor ons ook prima.’