asap zet zich ieder jaar in voor jouw belangen en we zijn nog lang niet klaar. Elk jaar stelt asap een Tienpuntenlijst op, waarmee we laten zien welke plannen wij hebben voor de Radboud Universiteit. De Tienpuntenlijst is een belofte aan de Nijmeegse student: voor deze onderdelen gaan we ons in ieder geval keihard inzetten. In 2018-2019 hebben wij ons voor onderstaande punten ingezet. De toelichtingen van deze punten vind je onder de afbeelding. Benieuwd wat we hebben bereikt? Klik dan hier!
Persoonlijke ontwikkeling kan in oneindig veel verschillende vormen: in de vorm van praktische vaardigheden, in de vorm van relaties met anderen en door over jezelf te leren. Deze persoonlijke ontwikkeling zorgt er ook voor dat de student beter klaargestoomd is voor de rest van zijn of haar leven. Iedere student moet, tijdens en naast zijn studie, het meeste uit zichzelf kunnen halen en moet hiervoor de erkenning krijgen die hij of zij verdient. Óók als iemand daar studievertraging mee oploopt.
Hiernaast wordt het volgen van extra vakken vergemakkelijkt. Twee vakken die met elkaar conflicteren, kunnen op deze wijze toch allebei worden gevolgd. Bovendien dragen weblectures enorm bij aan de mogelijkheid tot flexibel studeren: ook studenten die door bijvoorbeeld extracurriculaire activiteiten of het runnen van een eigen onderneming een college liever op een ander moment zouden willen volgen, krijgen op deze manier de gelegenheid baas over eigen planning te zijn.
Bovendien is asap ervan overtuigd dat studenten meer uit hoorcolleges kunnen halen als de te verwerken stof langer beschikbaar is. Er komt weer ruimte om écht te luisteren en de stof op te nemen. De mogelijkheid tot het raadplegen van de stof op een later tijdstip kan ook bevorderend werken ten tijde van tentamenvoorbereiding. Als een student een bepaald onderdeel niet volledig meester is, kan de desbetreffende opname als naslagwerk dienen.
De Faculteit der Rechtsgeleerdheid laat zien dat deze vorm van digitalisering te bewerkstelligen is. Ongeveer 80 procent van de colleges aan die faculteit wordt opgenomen. asap eist een pro-actievere houding van de universiteit ten aanzien van weblectures en ziet graag dat zij docenten laat inzien dat weblectures onderdeel zijn van onderwijskwaliteit.
Om dit te bereiken zien wij als asap graag dat de RU duurzame keuzes van haar studenten meer faciliteert. Hier is een rol weggelegd voor het onderwijs, maar ook voor de organisatie van de universiteit. Onderwijs biedt de mogelijkheid om studenten bewuster te maken van de impact die vakgebieden op duurzaamheid kunnen hebben. Daarnaast heeft de universiteit als organisatie een plicht om duurzame keuzes aantrekkelijk te maken voor studenten, werknemers en faculteiten. Zo moeten faculteiten bijvoorbeeld nog steeds zelf scheidingsbakken aanschaffen. Er moet ook kritisch worden gekeken naar de duurzaamheid van afdelingen en medewerkers. Zo zou de universiteit duurzaam reizen moeten aanmoedigen.
Daarnaast is er een taak weggelegd voor de universiteit om studentenorganisaties te ondersteunen bij het verwelkomen van internationale studenten. Dit gaat verder dan de omschakeling naar tweetalige communicatie alleen: studentenorganisaties staan over het algemeen te trappelen om internationals te betrekken, maar missen middelen of kanalen om ze daadwerkelijk te bereiken. Niet alleen internationale studenten zijn gebaat bij het inzetten op integratie. Ook voor Nederlandse studenten kan contact met internationale studenten een verrijking zijn. Samen kunnen ze het meeste uit hun studententijd halen.
Dit is echter niet de enige barrière die momenteel wordt opgeworpen: de keuze kan op papier wel vrij zijn, maar als roosters van verschillende faculteiten met elkaar conflicteren, wordt interfacultair onderwijs vermoeilijkt. Harmonisering van het onderwijsrooster speelt een belangrijke rol in het vergemakkelijken van het optimaal benutten van de aangeboden vrije keuzeruimte. Interfacultair onderwijs is iets wat gekoesterd zou moeten worden: de beste innovaties ontstaan immers bij een vrije uitwisseling van ideeën. Het is daarom van groot belang dat studenten van verschillende vakgebieden met elkaar in aanraking kunnen komen, zodat iedere student overal op de universiteit vakken kan volgen. Om de student te helpen zich breder te oriënteren, zou elke faculteit een lijst op kunnen stellen met vakken waar zij bijzonder trots op is (bestevakkengids). Deze bundeling maakt het onderwijs aan de faculteit in kwestie overzichtelijk. Daarnaast zouden studiegidsen volgens een vast en uniform format beschikbaar moeten worden gepubliceerd.
Aangezien asap grote waarde hecht aan het slaan van een brug tussen het wetenschappelijk onderwijs en de arbeidsmarkt, ziet asap graag dat de universiteit opleidingen aanmoedigt het curriculum zo in te richten, dat een groot deel van de vrije ruimte binnen één en hetzelfde semester kan worden ingezet. Studenten die in het kader van loopbaanoriëntatie een stage willen lopen, komen dan niet in de problemen met de rest van hun vakkenpakket.
asap ziet hierin een belangrijke rol voor de studieadviseur: die moet je meteen kunnen doorverwijzen en zorgen dat je eenvoudig terechtkomt waar je moet zijn. Dit vermindert wachttijden en maakt dat studenten sneller en effectiever worden geholpen. Studieadviseurs dienen op de hoogte te zijn van de ondersteuning die de Radboud Universiteit haar studenten biedt, zodat deze ten volle kunnen wordt benut. Gezien de belangrijke rol van studieadviseurs, vindt asap dat de kwaliteit gemonitord moet worden en studenten hierin mee moeten kunnen denken. Dat studieadviseurs kwalitatief goed moeten zijn, staat immers buiten kijf.
Bovendien zijn studiewerkplekken nog niet altijd goede en gezonde werkplekken. Zo ontbreken stroompunten regelmatig en voldoen studiewerkplekken nog niet altijd aan de minimale eisen om ergonomisch te kunnen werken. Voor studenten die een aanzienlijk deel van de dag op deze manier doorbrengen is dit onaanvaardbaar. Bij het realiseren van nieuwe werkplekken zullen basisvoorzieningen en ergonomie dan ook sterke randvoorwaarden vormen.
In sommige gevallen kan beter overgeschakeld worden naar het Engels. Er moet echter niet voorbij worden gegaan aan het belang van Nederlandse taalvaardigheid. asap zet zich er dan ook voor in om de Engelse taal louter toe te passen daar waar dit waardevol is voor studenten.
asap pleit daarom voor duidelijke voorwaarden: een heldere procedure en transparantie bij de toewijzingen, zodat studenten weten waar ze aan toe zijn en er geen geld blijft liggen. Bij duidelijke voorwaarden blijft er namelijk meer ruimte voor vernieuwende initiatieven waar uiteindelijk iedere student van kan profiteren.
asap pleit voor een cultuurverandering, waarin excellentie in de vorm van hoge cijfers niet de norm is waar studenten naar moeten streven. Het gaat niet om de meetbare prestaties van studenten, maar om de persoonlijke ontwikkeling en de vaardigheden die men opdoet tijdens het studeren. Door minder druk op hoge cijfers en minder tijdsdruk te leggen, zal de werkdruk die studenten ervaren omlaag gaan, en zo zal de gezondheid van studenten beter worden en blijven. Studenten vergelijken zich niet meer telkens met anderen en met de norm van excellentie, maar met zichzelf en hun eigen ontwikkeling.